Inhoud In dit artikel
Daantje
Online MarCom
Gepubliceerd: 02 Augustus 2024
Laatste update: 05 Augustus 2024
Leestijd: 9 minuten

Wat is structured data?

Structured data is een gestandaardiseerde manier (code) om informatie op een website te organiseren en te markeren, zodat zoekmachines zoals Google deze gegevens beter kunnen begrijpen en interpreteren. In plaats van dat zoekmachines moeten raden wat de inhoud van een pagina betekent, helpt structured data hen om specifieke informatie te identificeren, zoals productprijzen, recensies en nog veel meer. Dit wordt gedaan door gebruik te maken van schema’s, oftewel een opmaak die wordt herkend door zoekmachines. Dit vormt tevens de basis voor geavanceerde zoekresultaatopties zoals rich snippets en knowledge panels, waardoor jouw website zich kan onderscheiden in de zoekresultaten.

Waarom structured data implementeren?

Het implementeren van structured data op je website zorgt ervoor dat de online zichtbaarheid wordt geoptimaliseerd en de gebruikerservaring wordt verbeterd. Structured data helpt zoekmachines om de inhoud van je website beter te begrijpen en te interpreteren. Dit heeft als direct voordeel dat jouw website opvalt in de zoekresultaten door middel van rich snippets. Rich snippets zijn uitgebreide zoekresultaten die extra informatie bevatten, zoals sterbeoordelingen, productprijzen, evenementen en nog veel meer.

Het implementeren van structured data op je website zorgt ervoor dat de online zichtbaarheid wordt geoptimaliseerd en de gebruikerservaring wordt verbeterd

Door deze extra informatie zichtbaar te maken in de zoekresultaten, verhoog je de kans dat gebruikers op jouw link klikken, wat kan leiden tot een hogere click-through rate (CTR). Bovendien kunnen rich snippets bijdragen aan een hogere autoriteit en betrouwbaarheid van je website, omdat gebruikers direct relevante informatie zien zonder eerst naar je website te hoeven navigeren. Structured data biedt ook voordelen op lange termijn. Het kan bijvoorbeeld helpen bij voice search optimalisatie en het verkrijgen van featured snippets, wat je website nog meer zichtbaarheid geeft. In een competitieve online omgeving kan het implementeren van structured data dus het verschil maken tussen opvallen of over het hoofd gezien worden.

Verschillende vormen van structured data

Structured data biedt talloze mogelijkheden om je website beter te laten presteren in zoekmachines. Door verschillende vormen van structured data toe te passen, kun je specifieke informatie duidelijker presenteren, wat resulteert in meer zichtbaarheid en relevantie voor je doelgroep. Hieronder bespreken we enkele veelgebruikte vormen van structured data die je kunt implementeren op je website.

Breadcrumbs

Breadcrumbs geven de hiërarchische structuur van je website weer, waardoor gebruikers en zoekmachines gemakkelijk kunnen zien waar een pagina zich bevindt in de totale navigatie. De breadcrumbs worden in zoekresultaten weergegeven, wat de navigatie voor bezoekers vergemakkelijkt. Uiteindelijk zorgt dit voor een betere gebruiksvriendelijkheid én dat zoekmachines de structuur van je site beter begrijpen.

LocalBusiness

LocalBusiness structured data is vooral interessant voor bedrijven die lokaal actief zijn. Hiermee kun je gedetailleerde informatie zoals adres, openingstijden en contactgegevens markeren. Zoekmachines gebruiken deze gegevens om je bedrijf te tonen in lokale zoekresultaten en Google Maps, waardoor je zichtbaarheid bij potentiële klanten in de buurt wordt vergroot.

Reviews

Reviews zijn een krachtig middel om vertrouwen te wekken bij potentiële klanten. Door review structured data toe te voegen, kun je sterbeoordelingen en recensies zichtbaar maken in de zoekresultaten. Dit kan je website natuurlijk aantrekkelijker maken voor gebruikers. Daarnaast kan het bijdragen aan een hogere ranking in de zoekresultaten door de verhoogde relevantie en betrouwbaarheid.

JobPosting (vacatures)

Voor bedrijven die vacatures willen promoten, is JobPosting structured data een must. Deze vorm van structured data stelt zoekmachines in staat om vacature-informatie zoals functieomschrijving, salaris en locatie te begrijpen en te tonen in speciale zoekresultaten. Dit helpt je om de juiste kandidaten te bereiken en je vacatures sneller gevuld te krijgen.

Voorbeeld JobPosting structured data

Product

Voor e-commerce websites is het gebruik van product structured data van groot belang. Hiermee kun je productinformatie zoals de prijs, beschikbaarheid en beschrijving aan zoekmachines doorgeven. Dit stelt Google in staat om deze informatie direct in de zoekresultaten te tonen. Dit zorgt voor een betere vindbaarheid van je producten, maar ook voor meer doorklikken naar je site.

FAQ

Met FAQ structured data kun je veelgestelde vragen en hun antwoorden direct zichtbaar maken in de zoekresultaten. Hiermee bied je dus direct relevante informatie voor bezoekers. Bovendien kan dit leiden tot een hogere positie in de zoekresultaten, omdat het zoekmachines helpt om de inhoud van je pagina beter te begrijpen.

Recepten

Websites met recepten kunnen enorm profiteren van recipe structured data. Hiermee kun je specifieke informatie zoals ingrediënten, bereidingstijd en voedingswaarde toevoegen, die vervolgens worden weergegeven in zoekresultaten. Dit geeft gebruikers direct toegang tot belangrijke details en verhoogt de kans dat ze doorklikken naar jouw recept.

Voorbeeld Recept structured data

Events

Organiseer je evenementen? Met structured data voor events kun je informatie zoals datum, locatie en ticketprijzen markeren. Dit kan zelfs leiden tot vermelding in Google’s evenementencarrousel, waardoor je meer aandacht trekt van geïnteresseerde bezoekers.

How-to / Carousel

How-to structured data is ideaal voor het markeren van stapsgewijze instructies. Hierbij kun je denken aan een doe-het-zelf project, een kookrecept of technische handleidingen. Deze vorm van structured data zorgt ervoor dat zoekmachines je stappenplan herkennen en kunnen weergeven in een carrousel in de zoekresultaten. Dit vergroot de zichtbaarheid en maakt het eenvoudiger voor gebruikers om jouw inhoud te vinden en te volgen.

Video

Met video structured data kun je ervoor zorgen dat video’s op je website beter worden geïndexeerd door zoekmachines. Dit omvat details zoals de duur van de video, de beschrijving en de thumbnail, wat kan resulteren in een aantrekkelijke weergave in de zoekresultaten. Video’s trekken vaak de aandacht van gebruikers, wat kan leiden tot meer verkeer naar je website.

Artikel

Voor nieuws- en blogwebsites is het gebruik van deze vorm van structured data een slimme keuze. Dit helpt zoekmachines om de inhoud van je artikelen beter te begrijpen en kan resulteren in een prominente weergave in zoekresultaten, vaak met afbeeldingen en kopteksten die extra opvallen.

Voorbeeld artikel structured data

Meer vormen van structured data

Naast de genoemde vormen zijn er nog veel andere soorten structured data die je kunt toepassen, afhankelijk van de inhoud en doelen van je website. Denk bijvoorbeeld aan structured data voor boeken, softwareapplicaties en beoordelingen van films of muziek. Iedere vorm van structured data heeft zo zijn eigen voordelen en kan helpen om specifieke informatie op de meest effectieve manier te presenteren in zoekmachines.

Structured data toevoegen aan je website

Er zijn verschillende methoden om structured data te implementeren, en deze kunnen zowel statisch als dynamisch worden toegepast, afhankelijk van de aard van je website.

Statisch vs. Dynamisch

Statische structured data wordt handmatig toegevoegd aan de HTML-code van een pagina. Dit is ideaal voor websites met een beperkt aantal pagina’s of voor specifieke inhoud die niet regelmatig verandert. Dynamische structured data daarentegen wordt automatisch gegenereerd en toegepast, vaak met behulp van een CMS (Content Management Systeem) of via scripts. Dit is vooral handig voor grotere websites of webshops waar content voortdurend wordt bijgewerkt.

JSON-LD: De voorkeur van zoekmachines

JSON-LD (JavaScript Object Notation for Linked Data) is de meest aanbevolen methode voor het implementeren van structured data. Het wordt geprefereerd door alle grote zoekmachines, waaronder Google, vanwege de eenvoud en flexibiliteit. JSON-LD code kan eenvoudig in de HTML van een pagina worden geplaatst, zonder dat dit de bestaande inhoud beïnvloedt. Dit maakt het een krachtige en gebruiksvriendelijke optie voor het toevoegen van structured data.

Microdata

Microdata is een andere manier om structured data te integreren, waarbij je extra tags toevoegt binnen de bestaande HTML-elementen van je pagina. Deze methode kan nuttig zijn als je gestructureerde gegevens direct wilt koppelen aan specifieke inhoudselementen op je pagina. Hoewel het minder flexibel is dan JSON-LD, kan het een praktische keuze zijn voor statische websites of specifieke pagina-elementen.

RDFa

RDFa (Resource Description Framework in Attributes) is een methode die lijkt op Microdata, maar meer gericht is op het koppelen van webpagina’s aan andere online bronnen en gegevens. RDFa voegt extra attributen toe aan HTML-elementen, waardoor het mogelijk is om een rijke semantische betekenis aan je content te geven. Hoewel krachtig, wordt RDFa minder vaak gebruikt vanwege de complexiteit en het lagere gebruiksgemak in vergelijking met JSON-LD.

Testen of de structured data goed staat

Nadat je de structured data hebt geïmplementeerd, is het belangrijk om te controleren of deze correct is toegevoegd en functioneert zoals bedoeld. Een van de meest betrouwbare manieren om dit te doen, is door gebruik te maken van de Rich Result Test Tool van Google. Deze tool analyseert je pagina en geeft direct feedback over de correctheid van je structured data, inclusief eventuele fouten die moeten worden gecorrigeerd. Daarnaast biedt de Schema Markup Validator van schema.org, de centrale bron voor gestructureerde data standaarden, hulpmiddelen en documentatie waarmee je kunt verifiëren of de gebruikte structured data voldoet aan de gestelde richtlijnen.

Het is belangrijk om te controleren of de structured data correct is toegevoegd en functioneert zoals deze bedoeld is

Ook al heb je de structured data goed geïmplementeerd, is dit nog geen garantie dat Google rich snippets vertoont voor jouw resultaat. Zodra de Googlebot de structured data heeft gezien, wordt dit vertoond in de resultaten. In sommige gevallen neemt de zoekmachine de opgegeven data niet over.

Structured data blijvend monitoren

Veranderingen in content, pagina-indelingen of technische aanpassingen kunnen ervoor zorgen dat de structured data niet meer correct functioneert. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig te controleren of de structured data nog steeds goed staat. Dit kun je eenvoudig doen via Google Search Console, waar je onder de sectie "Optimalisaties" naar "Gestructureerde gegevens" kunt gaan. Hier krijg je een overzicht van de status van je structured data, inclusief eventuele fouten of waarschuwingen die aandacht nodig hebben. 

Wil je meer weten over structured data of SEO?

Wil je meer weten over het implementeren van structured data en je huidige SEO-strategie verbeteren? Cross Internet kan je verder helpen! Wij bieden op maat gemaakte oplossingen die aansluiten bij de specifieke behoeften van jouw organisatie, van technische implementaties tot strategische optimalisaties.

Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek over hoe wij jouw online aanwezigheid kunnen versterken. Je kunt ons bereiken via +31 (0)495 45 11 70, info@crossinternet.nl of door het contactformulier op onze website in te vullen. We kijken ernaar uit om samen te werken aan het succes van jouw digitale strategie!

Contact
Cross Internet Lindanusstraat 12-14 6031EA Nederweert
+31 (0)495 45 11 70 Ma t/m vrij 09:00 - 17:00
Openingstijden Maandag: 08:30 - 17:00 Dinsdag: 08:30 - 17:00 Woensdag: 08:30 - 17:00 Donderdag: 08:30 - 17:00 Vrijdag: 08:30 - 17:00
Parkeertip Parkeren is mogelijk in de blauwe parkeerzone voor de ingang van ons pand. Vergeet je parkeerschijf niet!
Locatie Cross Internet Nederweert
+31 (0)495 45 11 70
Info@crossinternet.nl
+31 (0)637 45 3827
9.6 43 beoordelingen
Route Cross Internet ligt centraal in het zuiden van Nederland. Direct aan de afslag Nederweert. Deze verbindt de A2 met de N275 Weert - Nederweert. Venlo, Sittard, Echt, Eindhoven en Helmond zitten op 30 min reistijd door ligging dicht bij grens Limburg / Brabant.
Cookies op Cross Internet. Cross Internet gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie

Niet goed? Geld terug! Wij garanderen nieuwe klanten via jouw website Door onze bewezen aanpak zijn we overtuigd dat ook jouw website beter kan, deze meer bezoekers krijgt en jij nieuwe klanten en omzet genereert!

Uitgebreide garantie info
Contact opnemen
Onze formule voor meer klanten Klik voor meer informatie
Bereik meer klanten 1